Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

Πατέρας και γιος μοιράζονται όνειρα στη σκηνή «Θ»

Πατέρας και γιος μοιράζονται όνειρα στη σκηνή «Θ»

16 Δεκεμβρίου 2015, 12:26
daxtilades
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς δεν περίμενε ποτέ από τον 17χρονο γιo του να δεχτεί την πρότασή του. Δεν περίμενε ποτέ πως ο 17χρονος μαθητής θα έλεγε «ναι» και θα έγραφε τη μουσική στη θεατρική παράσταση «Από ανατολή σε δύση, παραμύθι ν’ αρχινίσει».
«Ίσως γιατί και ο ίδιος δεν γνώριζα τις δυνατότητές του. Όταν ένα παιδί είναι στην εφηβεία όλα σε εμάς τους γονείς μοιάζουν και είναι δύσκολα. Για μένα αυτό που συνέβη ήταν μια έκπληξη. Απέναντί μου και μαζί με τους ηθοποιούς λειτουργεί ως επαγγελματίας, ένα 17χρονο παιδί», ήταν τα πρώτα λόγια του Δημήτρη Δακτυλά για τη σύμπραξη με το γιο του.
Το Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου ανεβάζει τη θεατρική παράσταση «Από Ανατολή σε Δύση παραμύθι να αρχινίσει…».
Πρόκειται για μια επιλεγμένη συλλογή παραμυθιών από όλο τον κόσμο.
Στην παράσταση που ανεβαίνει στις 19 Δεκεμβρίου όλα ξεκινούν από ένα μπαούλο.
Ένα μπαούλο συνήθως έχει πια παλιά πράγματα, έχει αναμνήσεις, έχει σκόνη, στα παραμύθια μπορεί να έχει και θησαυρούς, αυτούς που ελπίζεις να βρεις ή αυτούς που δεν μπορείς καν να φανταστείς…
Έτσι και ο σκηνοθέτης δεν περίμενε και δεν ήξερε τι έκρυβε ο 17χρονος Οδυσσέας στο δικό του μπαούλο.
«Ασχολήθηκε χρόνια με τη μουσική, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα την έφεσή του», λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης και μιλά γι’ αυτήν, που στάθηκε η αφορμή να γνωρίσει τη δημιουργική πλευρά του Οδυσσέα.
«Η μουσική τής παράστασης είναι μια αποκάλυψη, γιατί έχει δημιουργηθεί από ένα 17χρονο παιδί και δεν νομίζω ότι υπερβάλλω γιατί βλέπω τα γεγονότα από τη σκοπιά του πατέρα. Χαίρομαι που βρέθηκαν με έναν τόσο καλό επαγγελματία και έχω τη δυνατότητα να έχω δίπλα μου τον δημιουργό της μουσικής σε όλες τις πρόβες», δήλωσε.
Ο Δημήτρης Δακτυλάς μιλώντας για την παράσταση τονίζει πως η αναφορά του έργου σε ένα μπαούλο είναι συμβολική γιατί μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε φυλάξει κάτι πολύτιμο ή κρύψει κάτι που φοβόμαστε ν’ αντικρίσουμε, αλλά δεν έχουμε τη δύναμη ν’ αποχωριστούμε ή ότι έχουμε φυλακίσει ό,τι ομορφότερο μας έχει συμβεί, την παιδικότητά μας.
«Έχει τα όνειρά μας, αυτά που φυλάξαμε τόσο προσεκτικά να μην τα χλευάσουν, τα αλλοιώσουν, αυτά που κρύψαμε γιατί δεν τολμήσαμε ποτέ να τα εκπληρώσουμε, αλλά ούτε καν να πούμε, αυτά που φυλακίσαμε γιατί μας είπαν ότι είναι επικίνδυνα για τους μεγάλους…
Αυτά τα όνειρα αποφασίσαμε σ’ αυτό το ταξίδι – παράσταση να ελευθερώσουμε, να τ’ αφήσουμε να αναπνεύσουν ξανά, ν’ αντικρίσουν το φως, να τεντωθούν, ν’ απλωθούν παιχνιδιάρικα μπροστά στο κοινό. Κι είναι όνειρα παραμυθένια ή ονειρικά παραμύθια, όπως σας αρέσει, για μας είναι το ίδιο. Έτσι ή αλλιώς είναι τα παιδιά που πολύ καλά είναι κρυμμένα μέσα σε όλους μας», σημειώνει.
Η παράσταση παρουσιάζεται στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ώρα 11:00, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου ώρα 18:00 με είσοδο ελεύθερη.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δακτυλάς. Μουσική: Οδυσσέας Δακτυλάς, Video: Φλώρα Παπαδάκη.
Ερμηνεύουν οι: Ράνια Θεοχαροπούλου, Στέφανος Βλαχάβας, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κασσιανή Βαρδαλή, Μάρθα Παπαθανασίου, Βάσια Στάμου, Άλκηστις – Ελένη Κοσμά, Φρειδερίκη Μπεκίρη, Φλώρα Παπαδάκη, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου.
Πληροφορίες Κέντρο Πληροφόρησης Δίαυλος.
Διεύθυνση: Τοπάλη 14 και Δημητριάδος, τηλέφωνο επικοινωνίας: 24210-25363.
«Κι όποιος περνούσε από εκεί το έριχνε κι αυτός στο χορό.
Κι αν τύχει να περάσεις, ίσως τους δεις ακόμα, όλους μαζί να χορεύουν. Μα δεν ξέρω αν θα γυρίσεις πίσω γιατί μπορεί να μείνεις για να χορέψεις μαζί τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: