Xάσαμε σε 40 χρόνια το 1/3 του καλλιεργήσιμου εδάφους του πλανήτη
Αν μας έλεγαν πριν 40 χρόνια ότι θα χάσουμε μεγάλο κομμάτι της καλλιεργήσιμης γης στον πλανήτη από τη διάβρωση και τη ρύπανση του εδάφους θα το θωρούσαμε τουλάχιστον υπερβολή. Σήμερα σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, που παρουσιάσθηκαν στη σύνοδο του Παρισιού για το κλίμα αυτό έχει συμβεί και μας προειδοποιούν ότι η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη, αν δεν υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές παγκοσμίως.
Η απώλεια αυτή δημιουργεί ανησυχίες, καθώς συνεχώς αυξάνει η ζήτηση για τρόφιμα διεθνώς. Υπολογίζεται ότι έως το 2050 η ανθρωπότητα θα πρέπει να καλλιεργεί 50% περισσότερα τρόφιμα για να θρέψει έναν πληθυσμό περίπου εννέα δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Δηλαδή το 30% της ξηράς που δεν καλύπτεται από πάγους, χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία, αντί για τη γεωργία.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας των φυτών Ντάνκαν Κάμερον, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», έκαναν λόγο για «καταστροφική» απώλεια εδάφους. Η διάβρωση γίνεται με ρυθμό έως 100 φορές μεγαλύτερο από τον φυσικό ρυθμό δημιουργίας νέου εδάφους. Χρειάζονται περίπου 500 χρόνια για να δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα καλλιεργήσιμου εδάφους μόλις δυόμιση εκατοστών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
FOTO: Eurokinissi
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου