Καταρρίπτοντας διατροφικούς μύθους μέρος Β'
Γειά σας φίλες και φίλοι,Αυτήν την εβδομάδα θα συνεχίσουμε καταρρίπτοντας το μύθο του πότε πρέπει να τρώμε και το μύθο της δίαιτας χωρίς λιπαρά.
Αλήθεια, πόσες φορές έχετε ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και ότι το βραδινό “μένει” και γίνεται κατευθείαν λίπος;
Στην πραγματικότητα η ώρα που θα φάτε, δεν επηρεάζει το σωματικό σας βάρος. Δηλαδή, αν ακριβώς τις ίδιες τροφές τις καταναλώσετε σε διαφορετικές ώρες, θα έχετε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα όσον αφορά το βάρος σας. Εφόσον, η ενέργεια που προσλαμβάνετε (θερμίδες) είναι περισσότερη από αυτή που καταναλώνετε, τότε θα πάρετε βάρος, ενώ εάν είναι λιγότερη, θα χάσετε.
Έρευνες που έχουν διεξαχθή1,2 δείχνουν ότι στην απώλεια βάρους, η πρόσληψη ή μη πρωινού δεν επιφέρει καμία διαφορά. Όπως επίσης, ότι το βραδινό δεν επηρεάζει στην πρόσληψη σωματικού βάρους. Οι ερευνητές φαίνεται ότι συμφωνούν ότι η έλλειψη ύπνου και το άγχος είναι πολύ μεγαλύτεροι παράγοντες πρόσληψης σωματικού βάρους, από την έλλειψη πρωινού ή την πρόσληψη βραδινού.
Γιατί όμως όταν κόβουμε ή ελαττώνουμε το βραδινό αδυνατίζουμε;
Η απάντηση είναι απλή. Πολλοί από εμάς έχουμε μέχρι την ώρα του φαγητού καταναλώσει ήδη, τις θερμίδες που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε το βάρος μας. Κάποιες τροφές, τις οποίες καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να το συνειδητοποιούμε, συνεισφέρουν πολύ περισσότερο στη διατροφή μας απ'ότι πιστεύουμε (εδώ βοηθάει το διατροφολόγιο του titroo.gr ). Έτσι το βραδινό προσφέρει ενέργεια, την οποία ουσιαστικά δεν χρειαζόμαστε. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι το βράδυ τείνουμε να τρώμε παραπάνω, οπότε πάλι ξεπερνάμε το θερμιδικό μας όριο.Κατ'επέκταση, φάτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας πεινάτε αρκεί να προσέχετε την συνολική κατανάλωση μέσα στην ημέρα. Το καλύτερο είναι να τρώτε απ' όλα, να μην αποκλείετε τροφές και να μην κάνετε συγκεκριμένες δίαιτες, πχ αποφυγής υδατανθράκων ή χαμηλές σε λιπαρά. Το τελευταίο μας φέρνει στον δεύτερο μύθο μας.
Είναι τα λίπη ο μεγαλύτερος εχθρός κάποιου που θέλει να χάσει βάρος;
Η απάντηση είναι όχι. Το ζητούμενο είναι και πάλι η καθημερινή θερμιδική πρόσληψη, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από λίπη, υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες. Υπάρχουν δεκάδες έρευνες στις οποίες έχει βρεθεί, ότι οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά δεν είναι καλύτερες από δίαιτες κανονικές ή υψηλές σε λιπαρά3.
Αλλά είναι όλα τα λιπαρά καλά για την υγεία μας;
Τα λίπη χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: μη κορεσμένα, κορεσμένα και τρανς. Στις τροφές συνήθως υπάρχει συνδυασμός αυτών των λιπαρών. Η συμβουλή των ειδικών3 λέει: να αποφεύγετε τις τροφές που έχουν τρανς λιπαρά και να προσπαθείτε πάντα οι τροφές που επιλέγετε να έχουν περισσότερα μη κορεσμένα από κορεσμένα λιπαρά. Πολύ σημαντικές είναι οι τροφές που περιέχουν μια ειδική υποκατηγορία των μη κορεσμένων λιπαρών, τα Ω3.
Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε , ότι τα επεξεργασμένα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά έχουν, σχεδόν πάντα, μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης, αλατιού και αμύλου, έτσι ώστε να εξισορροπήσουν την απώλεια στη γεύση από την απομάκρυνση των λιπαρών. Ασφαλώς η κατανάλωση τρανς ή κορεσμένων λιπαρών επιδεινώνει την υγεία μας. Αλλά το ίδιο και η κατανάλωση υδατανθράκων με επεξεργασμένη ζάχαρη.
Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα...εώς τότε απολαύστε τα γεύματα σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και μην ανησυχείτε αν αυτό που τρώτε γράφει 0% λιπαρά.
Η ομάδα του Titroo
1. http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/06/04/ajcn.114.089573.abstract
2. http://www.ohsu.edu/xd/about/news_events/news/2006/02-01-ohsu-scientists-dispel-l.cfm
3. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2012/06/21/ask-the-expert-healthy-fats/
Images courtesy of Mr Lightman,keerati at FreeDigitalPhotos.net and montse teixido abella FreeImages.com
0 0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου