Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Έκθεση του Β. Καποδίστρια στη Ζαγορά με θέμα τα Ζαγοριανά Καράβια


Έκθεση του Β. Καποδίστρια στη Ζαγορά με θέμα τα Ζαγοριανά Καράβια

Από το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και την Μαγνήτων ΚιβωτόΕγκαινιάζεται το Σάββατο 8 Αυγούστου και ώρα 20:30 στο Ελληνομουσείο Ζαγοράς (Σχολείο του Ρήγα) στη Ζαγορά εγκαινιάζεται η έκθεση του Βασίλη Καποδίστρια «Κίνησαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά», εικαστικές αποτυπώσεις σε ξύλο και μέταλλο. Η έκθεση που διαρκέσει από 8 έως 16 Αυγούστου εντάσσεται στο θεματικό έτος «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» και συνδιοργανώνεται από το φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» και τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Η έκθεση θα λειτουργεί από 11:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ. & 6:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. Στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στο Νανοπούλειο Δημοτικό Σχολείο Τσαγκαράδας από 18 έως 26 Αυγούστου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο Βασίλης Καποδίστριας είναι χειρουργός οδοντίατρος από το Βόλο και ασχολείται με τις γλυπτικές κατασκευές από νεαρή ηλικία. Πρωτοεμφανίζεται το 2007 με μία ατομική έκθεση έργων στην Πάου Αργαλαστής υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε ομαδική έκθεση οδοντιάτρων καλλιτεχνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2010, σε ατομική έκθεση έργων στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα το Μάιο του 2013 και αντίστοιχα σε ατομική έκθεση έργων με τίτλο Λόγια της πλώρης στο Μούρεσι Πηλίου, το καλοκαίρι του 2013. Τέλος έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στο Μουσείο Κεραμοποιίας Τσαλαπάτα στο Βόλο το Δεκέμβριο του 2013.
Το πρόγραμμα των εγκαινίων της έκθεσης περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη, σύντομη παρέμβαση των συγγραφέων του βιβλίου «Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας του Ανατολικού Πηλίου από το 1600 έως το 1930» κ. Αλέξανδρου Καπανιάρη και Νίκου Τσούκα ενώ την εκδήλωση θα κλείσει με σύντομη παρέμβαση του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, πρόεδρος του φορέα πολιτισμού «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».
Τα εγκαίνια της έκθεσης του Βασίλη Καποδίστρια θα συνδυαστούν και με μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Τραγούδια στην Παναγιά» από την εξαμελή ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» με επικεφαλή τον μουσικό και σολίστα Βασίλη Αγροκώστα στο πλαίσιο των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων». Του μουσικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης του Βασίλη Καποδίστρια ενώ το απόγευμα θα έχει προηγηθεί ανήμερα της εορτής του Αγίου Τριαντάφυλλου εκ Ζαγοράς μεθεόρτιος εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιου.
Το θέμα της έκθεσης «Κίνησαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά» είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο των Αλέξανδρου Καπανιάρης και Νίκου Τσούκα «Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας του Ανατολικού Πηλίου από το 1600 έως το 1930». Ειδικότερα ο γνωστός βολιώτης εικαστικός Βασίλης Καποδίστριας έχει δημιουργήσει δεκαπέντε περίτεχνες συνθέσεις από ξύλο και μέταλλο αναπλάθοντας τον μύθο των Ζαγοριανών καραβιών που εκτείνονταν από το Κεραμίδι έως τον Αη Γιάννη.
Μερικά από τα Ζαγοριανά καράβια που έχει φιλοτεχνήσει ο Βασίλης Καποδίστριας είναι το Αη Γιαννιώτικο πλοίο «ΑΝΘΟΥΛΑ» με ιδιοκτήτη τον καπετάνιο Ιωάννη Κλειτσινάρη από τον Αη Γιάννη Πηλίου, το πλοίο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΥΝΙΣΤΡΑ» του Γεωργίου Βισβίκη από τη Ζαγορά αφιερωμένο στην Παναγία της Εικονίστριας της Σκιάθου, το πλοίο «ΕΛΠΙΣ» του Αργύρη Πλουμιστού από τη Ζαγορά το οποίο στη συνέχεια το μετονόμασε σε «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ», το πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» του Ζαγοριανού καπετάνιου Γεώργιου Βισβίκη, το Αη Γιαννιώτικο πλοίο «ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ» με ιδιοκτήτη τον καπετάνιο Ιωάννη Κλειτσινάρη από τον Αη Γιάννη Πηλίου, το πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» του Ζαγοριανού καπετάνιου Γεώργιου Μακρή, το Αη Γιαννιώτικο πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ» των αδελφών Στάμου από το Πουρί, το πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ» του Κωνσταντίνου Στάμου και Υιών από το Πουρί, το πλοίο «ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» των αδελφών Φανούρη και Ευστάθιου (Γαλέος) Βασιλείου από τον Αη Γιάννη Πηλίου, το πλοίο «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» του Αργύρη Πλουμιστού από τη Ζαγορά και τέλος η Μπριγκαντίνα «ΣΩΤΗΡΑ ΖΑΓΟΡΑ» του καπετάνιου Δημήτρη Μπούρα από τη Ζαγορά (καταγωγή από Μιτζέλα) που αποτελεί και την αφίσα της έκθεσης. Στα έργα της ατομικής έκθεσης του Βασίλη Καποδίστρια περιλαμβάνονται και άλλες συνθέσεις με τα θέμα τα καράβια της Ζαγοράς ενώ η λαϊκή μούσα με τα περίφημα δημοτικά τραγούδια για τα Ζαγοριανά καράβια είναι αποτυπωμένη σχεδόν σε όλα τα έργα με χαρακτηριστικά τετράστιχα.
kapo1Δεν υπάρχουν σχόλια: