Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Χτιστή ΨΗΣΤΑΡΙΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Χτιστή ΨΗΣΤΑΡΙΑΑ ν εξελίξετε λίγο πιο δημουργικά την μορφή της πιο απλής ψησταριάς, εκείνης δηλαδή που εάν στερεώσετε μια σχάρα πάνω με μερικά τούβλα ακουμπισμένα το ένα πάνω στο άλλο σας επιτρέπει να ψήσετε ο,τιδήποτε, οπουδήποτε, μπορείτε να φτιάξετε μια πολύ πρακτική χτιστή ψησταριά για την αυλή, την ταράτσα ή το μπαλκόνι σας. 


Θα χρειαστεί απλώς να χτίσετε με πυρότουβλα ένα "τοιχάκι" σε σχήμα Π, με τρόπο που στο εσωτερικό του να μπορεί στερεωθεί και σχάρα και το ειδικό "ταψί" για κάρβουνα - ξύλα. Όποιο μέγεθος και επιμέρους μορφή σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες κι αν θελήσετε να δώσετε σε μια τέτοια κατασκευή, η βασική διαδικασία είναι το χτίσιμο των πυρότουβλων με την βοήθεια "λάσπης" οικοδομής που θα φτιάξετε με τσιμέντο- άμμο- νερό σε αναλογία 3-5-2. 

Ο πιο ...αλάνθαστος τρόπος είναι αφού ανακατέψετε τσιμέντο και άμμο να προσθέσετε σταδιακά και ανακατεύοντας διαρκώς όσο νερό χρειάζεται ώσπου να προκύψει ένα μείγμα που δεν θα "τρέχει" και θα είναι τόσο παχύρευστο ώστε να σας επιτρέπει να δουλεύετε με άνεση τοποθετώντας το ανάμεσα στις σειρές των τούβλων και στην συνέχεια και στα κενά ανάμεσά τους.   

Το σημαντικότερο, όπως και σε όλες τις χτιστές κατασκευές, είναι κάθε γραμμή τούβλων να είναι ίσια και κάθε τούβλο σε απόλυτη ευθεία με τα υπόλοιπα, γι΄αυτό και μετά τα τούβλα και την λάσπη το βασικότερο "υλικό" είναι το ...αλφάδι

Πυρότουβλα θα βρείτε σε όλες τις μάντρες οικοδομικών υλικών σε πολλά διαφορετικά μεγέθη και αποχρώσεις όπως και διακοσμητικά κομμάτια για γωνίες κλπ. και σε τιμές από 0,70 λεπτά/κομμάτι τα απλά έως και 2 ευρώ περίπου τα διακοσμητικά. 


Ανάλογα με την υπομονή και το ...μεράκι σας μπορείτε να δώσετε σε μια τέτοια ψησταριά πολλές διαφορετικές μορφές, ανάλογα φυσικά και με το μέγεθος του διαθέσιμου χώρου σας, να προβλέψετε μία ή και περισσότερες θέσεις για σχάρες, αποθηκευτικό χώρο για κάρβουνα/ξύλα, να χρησιμοποιήσετε διαφορετικών αποχρώσεων τούβλα για περισσότερο "καλλιτεχνικό" αποτέλεσμα κλπ.  ή φυσικά να την "εντάξετε" μέσα σε μια μεγαλύτερη χτιστή κατασκευή για την αυλή. 


Δεν είναι καθόλου δύσκολο, ακόμη κι αν δεν έχετε εμπειρία σε χτιστές κατασκευές, είναι μια πανομοιότυπη επαναλαμβανόμενη διαδικασία κι αν μπορείτε να ενώσετε με λάσπη μερικά τούβλα φτιάχνοντας την πρώτη σειρά είναι βέβαιον πως μπορείτε να ...υψώσετε την κατασκευή  σε όποιο μέγεθος θέλετε.
Δείτε στο video μια εξαιρετικά πρακτική τέτοια ψησταριά  ακόμη κι αν δεν θέλετε να την αντιγράψετε σε κάθε της λεπτομέρεια ο βασικός τρόπος κατασκευής είναι ίδιος για όλες. 

πηγήΔεν υπάρχουν σχόλια: