ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Επιδαπέδια ΨHΦΙΔΩΤΑ - ΒΟΤΣΑΛΩΤΑ
πηγή
Α
πό τους εντυπωσιακότερους τρόπους για να καλύψετε το χώμα σe μη φυτεμένες περιοχές σε κήπους και αυλές ή για να δημιουργήσετε πολύ πιο όμορφα "μονοπάτια" αντί για να χρησιμοποιήσετε έτοιμες πλάκες.
Ανάλογα με τις διαστάσεις και τις ιδιαιτερότητες του χώρου και του εδάφους, μπορείτε να το κάνετε με δύο τρόπους.
1. Δημιουργώντας επιδαπέδια "ψηφιδωτά" με βότσαλα, πέτρες και κάθε μορφής "σκληρό" υλικό κατάλληλο για αυτή την χρήση σε μια περιοχή που αν είναι μεγάλη θα τα φτιάξετε με τρόπο ώστε να "ενσωματωθούν" ανάμεσα σε σημεία που θα στρώσετε με κλασσικές μορφές πλακόστρωσης, ή
2. Δημιουργώντας τις δικές σας "πλάκες" σε μορφή ψηφιδωτού ή βοτσαλωτού, που απλώς θα σφηνώσετε στο χώμα είτε μεμονωμένα είτε σε μορφή "διαδρόμου-μονοπατιού".
Και στις δύο περιπτώσεις ο σωστός αρχικός σχεδιασμός, είναι παραπάνω από το μισό της επιτυχίας.
Όσο απλό κι αν είναι το σχέδιο και η γενική ιδέα που θα θελήσετε να υλοποιήσετε, βεβαιωθείτε πριν ξεκινήσετε ότι πράγματι και σας αρέσει αλλά και ότι λειτουργικά θα σας εξυπηρετήσει στο συγκεκριμένο σημείο.
Αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις που δεν είναι απλώς και μόνο καθαρά διακοσμητικές, πολλές φορές κρύβουν εκ των υστέρων ...εκπλήξεις, ειδικά αν δεν είναι σωστά μελετημένες, όπως π.χ αν θα ακολουθηθεί σωστά η ρήση του εδάφους ώστε να φεύγουν τα νερά προς την σωστή κατεύθυνση, αν θα είναι βολικές στο καθάρισμα-πλύσιμο κλπ. ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε σημείου κλπ.
Αλλά και στο σχέδιο του κάθε ψηφιδωτού-βοτσαλωτού, θα πρέπει να έχετε οριστικά καταλήξει πριν ξεκινήσετε, οι ...αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας ώρας σε αυτού του τύπου τις κατασκευές δεν έχουν τις περισσότερες φορές και τα καλύτερα των αποτελεσμάτων.
Ο απλούστερος τρόπος για να ...δείτε το σχέδιο του ψηφιδωτού ολοκληρωμένο, δοκιμαστικά, πριν αρχίσετε την κατασκευή του είναι να το σχηματίσετε σχέδιο με τις πέτρες-βότσαλα κλπ. που θα επιλέξετε πάνω σε άμμο θαλάσσης. Θα κρατήσει αρκετά σταθερά τις πέτρες στην θέση τους, όποιας μορφής και αν είναι το σχέδιο και θα σας δώσει μια σαφή εικόνα του τελικού αποτέλεσματος.
Οι επιδαπέδιες τέτοιες κατασκευές, σε ό,τι αφορά την βασική πρακτική διαδικασία της κατασκευής, δεν έχουν καμιά διαφορά από τον τρόπο που δουλεύονται πέτρες΄- ψηφίδες σε ένα μικρό απλό ψηφιδωτό π.χ πάνω στην επιφάνεια μιας γλάστρας.
Θα δουλέψετε με τον ίδια βασική "φιλοσοφία" χρησιμοποιώντας μείγμα τσιμέντου ή κόλλα για πλακάκια, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της κατασκευής, αν και για επιδαπέδιες κατασκευές το τσιμέντο είναι η καλύτερη επιλογή και λόγω της μεγαλύτερης σταθερότητας που προσφέρει αλλά και του χρώματός του που θα δέσει αρμονικότερα με όποιο άλλο είδος πλάκας ή εδαφοκάλυψης κι αν βρίσκεται δίπλα στα βοτσαλωτά - ψηφιδωτά, απ΄όσο το λευκό της κόλλας, αφού ένα μέρος του υλικού πάνω στο οποίο έχουν προσαρμοστεί βότσαλα, ψηφίδες ή πέτρες θα είναι εμφανές και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.
Απλώνετε σε ένα μέρος της επιφάνειας τσιμέντο, "βυθίζετε" τα βότσαλα από όποια πλευρά θέλετε ανάλογα με το σχέδιο και αφού ολοκληρώσετε το επιδαπέδιο ψηφιδωτό-βοτσαλωτό, καλύπτετε την επιφάνεια του με τσιμέντο προσπαθώντας να καλύψετε όλα τα κενά ανάμεσα στις πέτρες-βότσαλα, όπως αντίστοιχα θα κάνατε με αρμόστοκο σε μια απλή μικρή κατασκευή με ψηφίδες, και αφού το τσιμέντο "τραβήξει" ελαφρά καθαρίζετε προσεκτικά τις πέτρες φροντίζοντας το μείγμα τσιμέντου να μείνει σταθερό και στο ίδιο ύψος σε όλα τα κενά σημεία ανάμεσά τους. Επειδή το τσιμέντο για να σταθεροποιηθεί πλήρως χρειάζεται αρκετές ημέρες και η διαδικασία υποβοηθείται και επιταχύνεται από την υγρασία, σκεπάζετε την κατασκευή με ένα χοντρό νάϋλον ακριβώς για να δημιουργηθεί υγρασία ανάμεσα στο πλαστικό και την κατασκευή και το βγάζετε μετά 3-4 ημέρες, χρόνος που μπορεί να διαφέρει ελαφρά ανάλογα και με τις καιρικές-κλιματολογικές συνθήκες, όταν πλέον το τσιμέντο θα έχει στεγνώσει-σταθεροποιηθεί εντελώς.
Αλείφετε το καλούπι με λάδι ή πετρέλαιο (για να είναι πολύ εύκολο να βγει το τσιμέντο αφού σταθεροποιηθεί), γεμίζετε με τσιμέντο και "βυθίζετε" στην επιφάνειά του όσο ακόμη είναι ρευστό τα βότσαλα, κομμάτια από σπασμένα πλακάκια, πέτρες ή όποιο άλλο είδος "ψηφίδων" επιλέξετε στον σχηματισμό που θέλετε.
Όταν σταθεροποιηθεί εντελώς το τσιμέντο (μετά 2-3 ημέρες) απλώς ...ξεφορμάρετε και αφού σκάψετε το χώμα στα σημεία που θα τοποθετηθούν οι πλάκες τις ακουμπάτε και τις σφηνώνετε ξανά με το χώμα ώστε να είναι απολύτως σταθερές.
Μπορείτε να δώσετε στις πλάκες όποιο σχήμα αλλά και χρώμα θέλετε χρησιμοποιώντας ανάλογης απόχρωσης πλακάκια, πέτρες κλπ.
Και...
* Η διαδικασία δημιουργίας τέτοιων επιδαπέδιων κατασκευών, ειδικά σε μεγάλες επιφάνειες, ενώ δεν έχει θεωρητικά κάποια ιδιαίτερη δυσκολία είναι μια επίπονη εργασία, κυρίως λόγω του ότι απαιτεί να εργαστείτε επί ώρες σκυμμένοι και απαιτεί υπομονή και ιδιαίτερη σημασία στις λεπτομέρειες.
Όσο λοιπόν κι αν σας αρέσει ως ιδέα και εντυπωσιάζεστε από σχέδια φτιαγμένα από επαγγελματίες, αν δεν είστε σίγουροι πως ...αντέχετε να την ολοκληρώσετε, ή δεν έχετε καμιά εμπειρία γενικά σε ...οικοδομικές εργασίες προτιμήστε μικρά και εύκολα σχέδια-κομμάτια που απλώς θα παρεμβάλλονται πάνω σε ένα σημείο του εδάφους καλυμμένο με τσιμέντο, πλακάκια, πλάκες κλπ.
*Μορφή ψηφιδωτού ή βοτσαλωτού, μπορείτε να δώσετε με τον ίδιο τρόπο και σε οποιαδήποτε έτοιμη πλάκα επίστρωσης εδάφους, ώστε να μην χρειαστεί να την δημιουργήσετε εξ΄αρχής με κάποιο καλούπι, σε απλές πλάκες πεζοδρομίου κλπ. δουλεύοντας πάνω στην επιφάνειά τους με κόλλα για πλακάκια.
*Εύκολες επιδαπέδιες κατασκευές μπορείτε να δημιουργήσετε χρησιμοποιώντας αντί για μικρές πέτρες-βότσαλα κλπ. μεγαλύτερου μεγέθους αντίστοιχα υλικά όπως κομμένες έτοιμες πλάκες, κεραμίδια κλπ. σε συνδυασμό με χαλίκια. Απαιτούν πολύ λιγότερο χρόνο στην κατασκευή τους και θα διακοσμήσουν το ίδιο εντυπωσιακά κάποια σημεία τα οποία θα παρεμβάλλονται ανάμεσα σε χώρους με άλλου είδους εδαφοκάλυψη από πέτρες, πλάκες, χαλίκι, γκαζόν κλπ.
*Βότσαλα, που ανά σχέδιο θα πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος και μορφή, θα βρείτε σε μάντρες με οικοδομικά υλικά οικοδομών ή σε αντίστοιχα καταστήματα με πέτρες, πλάκες, υλικά επίστρωσης εδάφους κλπ. Ανάλογα φυσικά με το είδος, μέγεθος κλπ. οι τιμές διαφέρουν, πάντως δεν είναι ένα υλικό ιδιαίτερο φτηνό σε σχέση π.χ με τα απλά χαλίκια, γι΄αυτό και ανάλογα και με το μέγεθος της επιφάνειας που θέλετε να καλύψετε εξετάστε και το συνολικό κόστος.
Δείτε στην πράξη την διαδικασία πριν ξεκινήσετε, εξετάστε το συνολικό κόστος τόσο σε χρήμα όσο και σε κόπο κι αποφασίστε τελικά, εκείνον τον συνδυασμό που είναι ο προσφορότερος για τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για κατασκευές με πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην συνολική εικόνα ενός κήπου ή μιας αυλής και συνδυάζοντας επιφάνειες με κάθε άλλου είδους εδαφοκάλυψη και κάποια τέτοια μικρά διακοσμητικά μέρη, μπορείτε πραγματικά να αλλάξετε την εικόνα του χώρου αλλά και να τον κάνετε λειτουργικότερο π.χ μειώνοντας τα σημεία που το σκέτο χώμα με το νερό θα μετατρέπεται σε λάσπη και μάλιστα θα το κάνετε με έναν τρόπο πιο φυσικό και όμορφο σε σχέση με τυποποιημένες πλάκες, πλακάκια κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου